onsdag 27 februari 2013

Veckoreflektion v.8

Det vi har gjort vecka 8 är att gå på galleri/utställningar/museer samt läst en bok om något vi inte kunde nått om innan.

Jag har lärt mig att gå på galleri rakt av. Hade aldrig velat gå på galleri eller museer innan, har alltid tyckt det varit ganska töntigt att gå och kolla fotot eller tavlor. HELT FEL! Nu gillar jag att se en tavla och fundera kring den, vilka frågor kommer upp i mitt huvud och vad vill konstnären få ut av det den skapat? När jag var på galleri 54 så visades en film om vänskap som sätts på prov. Jag märkte av diskussionen med klassen efteråt att man är van vid "vanliga filmer" där det är klippt fram och tillbaka för att man ska se en bra film med ett klart slut och som mest slutar lyckligt. Vi är rätt bortskämda med att se färdiga filmer, för den filmen som Per Telje skapat (Stugan) fick man inget slut. Den avslutades genom att något händer och man får inte veta något mer. Det gav en massa tankar om vad som skulle hända sen och varför det slutade som den gjorde. Långtråkig men ändå intressant och spännande. Det var några gånger jag ryckte till av spänning och situationer man inte var beredd på.

Konst + bok

Galleri 54
På detta galleri spelades en film som heter "Stugan" och är gjord av Per Telje.
Filmen spelades in i svartvitt och handlade om två vänner vars vänskap sätts på prov.
Jag tyckte att filmen var rätt långtråkig eftersom den var 49 min lång och det hände inte så mkt. Men det hände mkt iaf på nått sätt, iaf på slutet då det blev mer spännande. Filmen slutade utan att man fick reda på vad som hade hänt under dessa 49 min vilket var väldigt frustrerande. Men jag är ju bara van vid "vanliga" filmer där allt blir serverat, medans denna är mer "tänka själv".

Världskulturmuseet
När jag kom till den våning som utställningen "A day" varade så fick jag bara känslan "nefy fan va tråkigt...". Det vara bara massa bilder på väggarna och det såg stelt ut, men jag kollade bilderna och försökte förstå vad bilden menade. Sen började jag läsa om bilderna och fick sen en klarare bild vad bilden beskrev. Sen efter ett gäng med bilder så förstod jag att alla bilder var från en och samma dag fast olika tidpunkter runt om i världen. Eftersom jag inte hade läst på om utställningen tog det en stund innan jag förstod vad det var. Efter denna insikt så blev det sjukt intressant och jag läste om alla bilder. Man blir fascinerad av att världens alla hörn är så olika. Betyg: klart godkänd

Göteborgs konstmuseum - Hasselblad center
Här gav alla foton mig en frågeställning och en känsla. Tex så var där ett foto på en liten plastflaska. En enkel bild där flaskan ligger på en beige bakgrund och fotot är taget som närbild. När man läser om fotot så är det levande HIV-virus i flaskan. Det fick mig att känna obehag i hela kroppen att jag nästan backade lite. I den lilla flaskan, med genomskinlig vätska fanns något som fick mig att reagera. Detta dödar mängder av människor och var tionde sekund smittas någon av HIV. Många spännande och tankeväckande bilder.

Röhsska
Denna utställning tilltalade inte mig alls om jag ska vara helt ärlig. Jag förstod inte budskapet. Mer än så kan jag inte säga tyvärr.


Vi skulle även läsa en bok denna veckan, jag valde en bok om porslin. Jag visste ingenting om porslin så jag tänkte ge det en chans. Men den var inriktad på historia medans jag hade förväntat mig mer teknik och framställande av porslin. Det gjorde att jag lämnade tillbaka boken och håller nu på att läsa en annan bok. Det kommer mer om den i ett senare inlägg

Nuff Said. Puss

måndag 18 februari 2013

Veckoreflektion v.7

I veckan så har jag gjort en minifilm i Utveckling av idé-arbetet. Den finns i tidigare inlägg under "Utveckling av idé" om du vill läsa om arbetet och kolla på mitt resultat. Jag lärde mig lite om mig själv under arbetet, jag insåg samma sak när jag var i Frölunda och utförde ett annat arbete kring det offentliga rummet då jag gav personer kramar. Jag insåg, både då och nu, att man blir glad av att göra andra glada. En liten kram eller en komplimang gör så fruktansvärt mycket. Det jag tänkte på var att jag kan göra andra glada för att göra mig själv glad. Det kan bli som en ond cirkel, fast en god cirkel istället. Om jag kramar några, så kanske dem kramar några så blir det som ett positivt virus som bara sprider sig till dem som verkligen behöver en kram eller ett leende. Det kanske inte håller för alltid och helt plötsligt bajsar alla blommor för att vi är så lyckliga! Jag vet ju att det inte är lätt för en person som mår väldigt dåligt att kunna se förbi det onda och bara POFF må bättre för att en person ger en en kram. Jag vet precis hur det känns och det vet nog de flesta, men det kan kännas bättre för stunden och kanske just den kramen kan förändra ens livssyn avsevärt.

Nu kom jag på andra tankar igen! Iaf, jag testade att göra film i ett program som heter MovieMaker. Ett roligt program faktiskt, att kunna hantera ett filmprogram på datorn kan underlätta mitt arbete med barn i framtiden. Att kunna göra filmer tillsammans med barnen är både kul och lärorikt på många plan. Bara att kunna hantera en dator är en milstole för vissa barn.

Under veckan tyckte jag iaf att det var väldigt nyttigt att kunna tänka på en idé och att man kan göra den annorlunda. Man inser då att det finns många olika sätt att göra samma sak på.

Inget är rätt eller fel.


Utveckling av idé



Jag ville fortsätta på min egen idé om kramar. Jag tänkte egentligen göra en tavla först som skulle visa att man kan bli glad av en kram. Men när jag gjorde min skiss så gjorde jag den snabbt med streckgubbar och det fick mig att vilja göra en liten film. Jag tog en litteraturbok och ritade en streckgubbe på varje sida, varje sida är streckgubben lite annorlunda. När man har gjort en rörelse på varje sida så börjar man bläddra boken och gubben får liv. Detta tog en bra stund. När jag skulle filma när jag bläddrade blev det inge bra alls, så jag bestämde mig för att ta ett kort på varje sida. Bara det var bökigt eftersom jag ville att fotot skulle ligga still för att se att gubben rör sig. Hur skulle jag göra detta? Jag la sedan min Ipad, som jag fotade med på några lådor och det löste sig. När varje sida var fotad så skulle jag lära mig programmet MovieMaker som jag bara har testat en gång innan. Väldigt spännande men svårt. Det var flera gånger jag tänkte ge upp men jag tog mig i kragen och fortsatte.

Tillslut blev det en liten film. Mycket jobb för bara några sekunders resultat, men det är processen som räknas, Right?


onsdag 13 februari 2013

Assignment #3

Gjorde en snabb (och väldig inkorrekt) haikudikt när jag satt hemma och funderade på dikter till vår uppgift.

Dagens hemuppgift
Haikudikt om ansvaret
Ut och gå i snön.

Ja, det är alltså så att jag inte tar ansvar för mitt pluggande och går ut o går istället.

tisdag 12 februari 2013

Utveckling av idé, eller?

Jag har lite otur när jag tänker och det resulterar i att jag inte kan tänka alls. Men jag har en liten idé iaf. Jag tänkte utveckla min egen idé lite. Men det blir nog inte så stort som jag hade velat att det skulle vara. Det utvecklas säkert lite mera senare och kanske inte alls blir som jag hade tänkt mig. Men det blir som det blir och det är ingenting fel i det har jag lärt mig.



Jag hade tänkt att göra en tavla som kan visa att man blir glad av kramar. Sen vet jag inget mer. Höhö

måndag 11 februari 2013

Haikudikt?

...Ok, jag är helt lost. Att göra en haikudikt är inte lätt. Det står olika saker på olika sidor jag har sökt på. först läste jag att det kan vara ett visst antal stavelser i en sådan dikt, sedan läser jag detta:

"En vanlig missuppfattning är att haiku skulle bestå av 17 stavelser. Formen är betydligt mer varierande. Japanska haikudiktare räknar inte stavelser utan onji. Det kan gå både en och två onji på en stavelse. Därför går det inte att översätta onji till stavelser.
Två klassiska haiku som innehåller sjutton onji kan innehålla olika många stavelser. Den genomsnittliga stavelsen är längre än en onji, så en del japanska haiku innehåller färre än sjutton stavelser."  <- http://www.haikurymden.se/what2.htm


Jag blev inte klokare.. Hjärnan stängdes av en stund 

Veckoreflektion v.6

Veckan var väldigt jobbig rent kroppsligt.. Jag låg hemma och vred mig av smärta pga magkatarr både tisdag och onsdag så jag fick skjuta upp mitt arbete till dagen innan redovisning. Lite stressigt och det blir inte bättre med magen om man stressar som läkaren säger! En så kallad ond cirkel.. Ligga hemma pga stress, blir stressad av att ligga hemma.. Skärpning Sanna! Ska lära mig att andas och ta det lugnt.

I veckan har jag som sagt inte gjort så mycket som jag har velat, men jag var i alla fall på Frölunda Torg och delade ut kramar. Som jag förklarar i "Förändring i det offentliga rummet"-inlägget så delade jag ut kramar för att få folk att le och må lite bättre. Jag lärde mig lite om mig själv under den dagen, --> Jag blir glad av att göra andra glada! Jag tror iofs att de flesta blir det, men jag har inte tänkt på det så mycket. Väldigt bra att jag kunde öppna ögonen för en sån sak. Det gör att jag kanske gör något snällt mot någon annan när jag mår dåligt för att sedan känna mig bättre. Man måste även få tänka på sig själv.
Meningen "Man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad" passar sjukt bra in.

Nu har jag i alla fall börjat följa nästan alla klasskamraters bloggar så man kan översköljas med idéer från massa olika håll! Alla ser situationer och arbeten från olika håll och det inspirerar mig.


Om jag ska sätta en skala mellan 1-10 på hur långt jag har sträckt mig i arbetet och utmanat mig själv i veckan, där 1 är "inte så mycket" och 10 är "JÄVLAR vad jag har utmanat mig själv!"  ligger jag  nog iaf på en stark 8a. Jag har iofs absolut inga problem med att prata med folk eller att umgås med främmande människor, men att nu krama helt okända personer var väldigt nervöst och jobbigt. Jag lärde mig tillslut att läsa av personer lite snabbt, Vilka kan man gå fram till? Vilka ska jag inte gå fram till? Jag tog mig i kragen och gav de personerna som inte såg så mottagande ut en chans. Mitt mod gav för det mesta resultat men många avstod kram, även om jag var sjukt snäll, trevlig och söt!

Spridda tankar.
Nuff said, puss

Förändring i det offentliga rummet



Mitt projekt utgick ifrån att få människorna i Frölunda lite gladare när de utför sina ärenden. Det är mörka tider och då kan man lätt bli lite dyster och hängig. Jag bestämde mig för att ge ut gratis kramar för att ljusa upp personers humör!

Jag hade en skylt där det stod "Gratis kramar" som jag gjort själv och min grundtanke var att stå och ge kramar till de som kom fram och ville ha. Jag stod stilla med min skylt ganska länge, på detta sätt fick jag inga kramar så jag fick ändra min idé. Jag började sedan att gå med min skylt och fick fråga personer om de ville ha en kram. De personer som gick med på att kramas var mest äldre och ca hälften av dessa sa "En kram kan jag behöva!". Jag kände mig själv gladare när jag delade ut kramar eftersom man gav personen ett leende och speciellt när personen verkligen behövde en kram blev man allt mer varm i kroppen! De personer jag gav kramar till blev gladare och det kändes bra att kunna ge dem något att le för. Jag gjorde definitivt en Förändring i det offentliga rummet för en liten kort stund.



Man hade kunnat göra ett större projekt där man var fler som gav kramar och spred lite mer glädje. Det hade jag velat testa! Det blir nog någon gång när man har lite mer tid och kamrater som skulle vilja hjälpa mig genomföra detta.
Men något jag inte tyckte var så bra med mitt projekt var att jag inte fick kramas med alla åldrar, alltså det var mest äldre. Det kanske är dem som behöver det mest, vad vet jag? Så jag kanske förgyllde dagen för de som är ensamma? Om jag gjorde det så skulle jag vilja ta mitt projekt till nästa nivå.

torsdag 7 februari 2013

Veckoreflektion v.5



Vecka 5 var väldigt intressant och relativt nytt för mig, jag använder dator och internet dagligen men endast för det jag känner till, såsom Facebook, skolans hemsida och Youtube. Jag är sällan på sidor jag inte känner till så det var nog nyttigt att göra Assignment nummer 2 eftersom det handlade om att söka på internet. Jag tyckte att jag fick ut mest av uppgiften genom att besöka mina klasskamraters bloggar och se vad dem hade hittat på internet. Det gav mig en bredare inblick i hur stort internet verkligen är.
Att söka själv var en utmaning i sig, vad ska jag kolla efter, vart ska jag, hur gör jag? Vi var inne på rätt olika sidor vilket är väldigt intressant, jag hittade nya sidor som jag tycker är värda att komma tillbaka.

En sak vi var överens om i gruppen var att vi inte riktigt förstod innebörden av själva uppgiften, "varför skulle vi göra den?” och ”vad vill vi få ut av detta?" Jag tror att man ska tolka uppgiften som man vill, jag tolkar det lite som att man ska veta vad som finns ute på internet.
Efter vår gruppreflektion tänkte jag på mitt arbete i framtiden bland barn och började tänka på internet-letandet ifrån ett barnperspektiv.

Tänk om jag (som barn) vill spela spel på internet och kommer in på något helt annat som inte är gjort för barnögon. Det betyder inte att barnen kommer in på porrsidor hur som helst men det är inte bara pluttinutt på nätet. På nästan varje sida jag var inne på var det reklam, för det mesta till chat-, dejting- eller spelsidor. Jag vågade inte klicka mig fram för att söka mig igenom internet genom dessa sidor, men barn kanske blir lockade och går in. Nu vet jag inte vad som skulle kunna hända eftersom jag inte testade, men det är därför man egentligen ska testa sig fram som vuxen för att förstå vad det är barnen gör på internet.

Det blev lite luddigt kände jag. Men sånt är livet, vi är olika och jag tänker konstigt<3

Nuff said Puss

måndag 4 februari 2013

ASSIGNMENT #2 - INTERNET BONANZA

Förra veckans assignment var lite jobbigare än det första. Frågan lyder:  

"Interagera och kommunicera med andra människor (som du inte känner) på minst två sociala eller spelrelaterade plattformar (tex SecondLife eller Flashback).
Dokumentera mötet (print screen eller fota av skärmen)

Dela med er av minst tio (10) websidor med länk som du tyckte var bra, med en kort kommentar om vad den innehåller.
"



Så jag började med att kolla runt en massa. Jag är bara van vid de sidorna jag besöker varje dag, såsom Facebook eller andra sociala mötesplatser. sedan började jag kolla runt lite extra, klickar runt, kommer in på olika bloggar, svenska som engelska.



En frihetlig blogg för människor som tycker att man kan se saker och ting på ett annat sätt. 
 Handlar om politik och att man ska få vara fri. Jag tycker det kan vara bra att ha en sådan här blogg då man kan få skriva vad man tycker, nått som är ännu bättre är att man kan vara anonym. 


http://beta.helgon.se/
Ett community för alternativa personer. Man måste ha ett användarnamn för att kunna komma in men eftersom jag redan hade ett så passade jag på att kolla läget. Det finns en chatsida där det är olika personer nästan jämt. Ämnena som diskuteras kan vara allt mellan himmel och jord.

http://forskning.se/
En hemsida med inriktning mot forskning helt enkelt.

http://www.swedishart.se/stefan.sandstrom/
Här är en man som heter Stefan Sandström och han målar natur och djur. Mycket duktig!

http://tinychat.com/
En sida där du kan skapa ett sorts chattrum för dig och dina vänner.

memebase.com
En lite kul hemsida med massa roliga bilder om man har tråkigt.

http://bra-att-veta.se/
Som det heter, massa roligt att titta på och man lär sig väldigt mycket!


http://ungdomar.se/qa_experts.php
Denna sidan är avsedd för ungdomar, Här kan man prata med andra i forum, man kan läsa texter som andra ungdomar har skrivit och man kan ställa  frågor till en så kallad "expert-panel" inom vissa ämnen. Man kan vara helt anonym och ställa frågor som har med sex och samlevnad att göra, hälsa, depression med mera.


http://greatergood.berkeley.edu/article/item/why_we_make_art
En intressant artikel av olika konstnärer som berättar varför dom gör som dom gör.

http://tystteater.riksteatern.se/om-tyst-teater/
Scenkonst på teckenspråk! Väldigt intressant



När jag skulle hitta någon sida som jag kunde kommunicera med främmande människor så testade jag att spela ett spel på min Iphone, Spelet heter Draw Something och går ut på att man ritar ett ord man får så ska den andra (slumpvis utvald motståndare eller en vän) gissa vad som ritas och sedan skriva det jag försöker rita. Det finns även en chatfunktion i spelet som gör att man kan kommentera efter man har ritat/gissat. Jag spelade mot en tjej från USA och det är väldigt roligt. I spelet skulle jag rita polisonger och hon kommenterade att det jag hade ritat såg ut som Elvis.



Det andra tillfället när jag skulle kommunicera med en/flera okända personer testade jag Second Life.

            
Second life är en fantasivärld där jag kan skapa min egen avatar och prata med olika personer genom deras avatarer. I denna värld är det möjligt att vara människor, vampyrer, djur och även fordon. Jag skapade ett konto för att se lite vad det gick ut på, jag skapade snabbt en avatar och gick sedan omkring för att se om det var något att ha. Tyvär så laggade min dator fruktansvärt mycket och spelet blev bara konstigt. Men jag lyckades prata lite grann med någon en stund innan jag bestämde mig för att logga ut för min dators hälsa. Men om man har en bra dator så tror jag man kan lära känna väldigt många personer genom att ha ett konto här.



 Puss